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January 19, 2023 

SUBMITTED ELECTRONICALLY  

Internal Revenue Service 
CC:PA:LPD:PR (Notice 2022-50) 
Room 5203, P.O. Box 7604 
Ben Franklin Station 
Washington, D.C. 20044 

Ms. Holly Porter 
Associate Chief Counsel 
Passthroughs and Special Industries 
Internal Revenue Service 
1111 Constitution Ave., N.W. 
Washington, D.C. 20224 

The Honorable Lily L. Batchelder 
Assistant Secretary for Tax Policy 
United States Department of the Treasury 
1500 Pennsylvania Ave., N.W. 
Washington, D.C. 20220 

RE:  Notice 2022-50 and Sections 6717 and 6718 of the Internal Revenue Code 
         Request for Meeting and Review of Comments 

Dear Ms. Porter and Ms. Batchelder: 

 On behalf of my clients, a section 501(c)(3) public charity and its affiliated 
charitable trust, I submit this request for a meeting and consideration of the 
comments below, submitted in response to IRS Notice 2022-50.  These comments 
specifically address the classification of tax exempt organizations for purposes of 
implementation of certain energy tax credit provisions recently enacted as part of 
the Inflation Reduction Act.  It has come to our attention that there are vague 
provisions defining tax exempt entities and the statutory limitations on energy tax 
credits as to these entities.  To encourage tax exempt entities, such as my client, to 
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invest in qualifying energy projects, we respectfully request that Treasury and the 
IRS clarify a few specific provisions.   

 Although we recognize that the deadline for submitting comments was 
November 4, 2022, we hope that you will consider these written comments and 
that said consideration will not delay the issuance of guidance.  Accordingly, we 
respectfully request clarification on the following points.  The discussion below 
assumes that the “applicable entity” has made a qualifying election under Section 
6417(a). These comments and request for clarification also assume that the 
entity’s energy project qualifies for an energy credit outlined in the Inflation 
Reduction Act. 

Section 6417(d)(1)(A) 

 As stated in Notice 2022-50, Internal Revenue Code section 6417(d)(1)(A)1

defines the term “applicable entity” to mean, in part, (i) any organization exempt 
from tax imposed by subtitle A. 

 Subtitle A of Title 26 of the Internal Revenue Code encompasses income 
taxes set forth in sections 1 through 1563. An entity defined as exempt from tax 
pursuant to sections 501(a) and 501(c) is exempt from certain taxes within subtitle 
A of the Internal Revenue Code, but not all.  For example, so-called “tax-exempt” 
organizations are subject to taxes on unrelated business income, as set forth in 
sections 511 through 514, during any taxable years when a tax-exempt 
organization engages in an unrelated trade or business. Therefore, at least during 
those years of engagement in unrelated activities, a section 501(c) organization 
would not be exempt from a tax imposed by subtitle A.  Arguably, a section 
501(c) organization is never totally exempt from the imposition of taxes under 
Subtitle A. Whether the tax applies is dependent upon the organization’s activities 
in any given year, which is true of most taxpayers.   

 Another question is whether a section 4947 trust is an “applicable entity”.  A 
section 4947 trust is not exempt under section 501(a), but its assets are devoted to 
charitable purposes.  It is generally called a “non-exempt charitable trust”.  
Section 4947 states that it “shall be treated as an organization described in section 

1 All Section references are to the Internal Revenue Code of 1986 as amended. 
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501(c)(3).”2  Is a nonexempt charitable trust an “applicable entity”?  This raises 
another question: are estates and trusts generally “applicable entities”?  They are 
not subject to taxes set forth in Subtitle A of the Internal Revenue Code, but 
rather are subject to taxes under Subtitle B.  Trusts and estates are generally not 
considered to be tax-exempt.  

 We request that the language be clarified to better define the tax-exempt 
organizations that qualify as “applicable entities”. 

Section 6417(d)(2)(B) 

 Section 6417(d)(2)(B) states that the property used by the applicable entity 
generating the applicable credit3 is to be treated as “used in a trade or business of 
the applicable entity”.  The issue is whether that trade or business is to be treated 
as related to the applicable entity’s charitable purpose and thus not subject to the 
unrelated business income tax.  Because the statute specifies that the amounts 
attributable to the tax credits are generally exempt from tax for partnerships and S 
Corporations4 it makes sense that the energy tax credits received by tax-exempt 
organizations would also be exempt as a “related” trade or business pursuant to 
section 512.  However, that is not clear.  If the statutory tests for an unrelated 
business apply, the credits would be related income from a related trade or 
business for only a small subset of tax-exempt entities that have a charitable 
purpose related to climate change and renewable energy, unless further guidance 
is provided. If, in fact, the solar energy project or similar qualified energy project 
is not factually related to the applicable entity’s charitable purpose, the charity 
needs to be assured that it will not be subject to section 512 and the unrelated 
business income tax on the amounts received from the energy credits.   On the 
other hand, if the credits are taxed as unrelated business income, will the entity be 
able to offset that income from an unrelated business from other unrelated trades 
or businesses? It would appear not, due to recent Treasury Regulations.5

2 Section 4947(a)(1) 
3 Section 6417(b) 
4 Section 6417(c)(1)(C) 
5 Treas.Reg. 1.512(a)-6:  “Special rule for organizations with more than one unrelated trade or 
business”.  This Regulation section provides that each separate trade or business has to calculate gains 
and losses separately.  One unrelated business’ net losses cannot be used to offset revenue from 
another unrelated business’ revenue.   
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Similarly, if subject to tax, it would follow that the otherwise tax-exempt 
organization would not qualify as an “applicable entity” and thus could sell the 
tax credits.  More clarification is needed. 

 Pursuant to section 501(c)(3) and the statutory and regulatory rules regarding 
public support, another question that arises is how the credits will factor into the 
public support calculation.  Assuming the credits received are treated as a related 
activity of the public charity, will the revenue be treated as public support for 
purposes of qualifying the organization as a publicly supported 501(c)(3) 
charity?6 Clarification is needed. 

Section 6418(b) 

 Section 6418(b) allows “eligible taxpayers” to sell the credits to unrelated 
third parties, called “transferee taxpayers”.  The IRS treats the transferee 
taxpayers as the taxpayers earning the credit.  The “eligible taxpayers” are to be 
paid in cash and it is not includible as gross income of the “eligible taxpayer” nor 
is the payment deductible by the “transferee taxpayer”.  An “eligible taxpayer” is 
defined as any taxpayer that is NOT defined in section 6417(d)(1)(A).  This 
apparently means that an eligible taxpayer is not a tax-exempt organization.   
However, the questions raised above in defining the term “applicable entity” also 
carry through to concerns relating to whether tax-exempt organizations are 
precluded from selling the credits since they would not qualify as “eligible 
taxpayers”.  On the other hand, if a tax-exempt organization routinely has 
unrelated business taxable income, could it then be outside the definition of 
“applicable entity” and so could be an “eligible taxpayer” and able to sell the 
credits to unrelated third parties?  Clarity is needed on these issues.  

Related Trade or Business? 

A final issue that needs clarification is whether the standard unrelated trade 
or business statutory rules apply to the tax-favored renewable energy projects and 
the generation of income from the sale of the energy produced by the tax-exempt 
organization’s energy project.  Because the energy is subsidized through tax 
credits, it is logical to assume that the tax-exempt entity could also enjoy tax-free 

6 See Treas.Reg. §1.509(a)-1; Treas.Reg. §1.509(a)-3.  
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treatment of the revenue derived from its energy activities generating the tax 
credits.  Clarity would be welcome as to whether sections 511 through 514 would 
apply similarly to this activity as applied to other activities that are unrelated to 
the charity’s tax-exempt purpose.  There are arguments that the activity would 
generate passive income similar to rent or royalties, which is exempt from 
unrelated business taxable income.  Clarity is needed as to whether those 
exemptions would include the ongoing income stream from a tax-exempt entity’s 
investment in the energy project.  Also, if the project is debt-financed, whether 
the section 514 provisions apply to render the income stream taxable.  

EXAMPLES

 Applying what we consider to be common sense conclusions to the above 
questions, we propose several examples that could be adopted as part of the 
guidance. These examples are also intended to highlight ancillary issues that 
arise.  For purposes of these examples, we are assuming that the entity and its 
energy project meets all of the requirements to qualify in the first instance for the 
energy credits and so the discussion involves “applicable credits” as defined in 
section 6417(b). We also assume that the entity timely makes the election 
pursuant to section 6417(a). 

Public Charity 

       A tax-exempt organization (“Charity”) is defined in section 501(a) and 
501(c)(3) and constructs a solar farm on its extensive real property.  Charity will 
be classified as an “applicable entity” under section 6417(d)(1)(A) and the 
revenue it receives from the refundable energy credits will be treated as tax free, 
from a related trade or business pursuant to section 6417(d)(2)(B).  Charity 
accounts for the tax credits as public support similar to government grants, for 
purposes of the public support test.  Charity is prevented from selling the tax 
credits to an unrelated third party pursuant to section 6418(b).  However, Charity 
is able to sell the energy produced by its solar farm and receives substantial 
revenue from the sale of the solar energy. The solar energy activity is also 
considered a related trade or business.7 The revenue from the energy credits and 
the revenue received from the sale of the solar energy produced on its property is 

7 Alternately, this could be classified as a passive activity, and excluded from the unrelated business 
income tax under section 512(b). 
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much greater than the revenue Charity receives from other sources. However, 
pursuant to sections 6417 and 6418, Charity’s exempt status is protected and the 
revenue it receives in the form of refundable tax credits plus the revenue from the 
sale of its production of energy is not subject to taxes and is classified as public 
support. 

Nonexempt Charitable Trust   

      A section 4947 nonexempt charitable trust (“Trust”) owns extensive real 
property.  The Trustee decides to invest the Trust’s assets in a solar energy farm.  
Under the statute, it is to be treated the same as a section 501(c)(3) public charity 
and so the Trust is classified as an “applicable entity” under section 
6417(d)(1)(A).  The energy tax credits it receives cannot be sold, but are not 
taxable to the Trust.  Additionally, since the Trust is to be treated the same as a 
public charity under section 4947(a)(1), the revenue it receives from the sale of 
the energy produced on its property is also exempt from taxes. 

Private Foundation 

      A private foundation (“Foundation”), recognized as tax exempt under sections 
501(a) and 501(c)(3), constructs a solar farm on property owned by the 
Foundation.  It is classified as an “applicable entity” pursuant to section 
6417(d)(1)(A).  The energy produced on Foundation’s property is sold to 
unrelated third parties.  The revenue received from the unrelated third parties is 
subject to the section 4940 excise tax on investment income.8  However, the 
revenue would not be subject to any of the other private foundation excise taxes.   

To wit:   

Section 4941: The revenue is not classified as self-dealing under section 4941 as 
long as the revenue is ultimately used for charitable purposes.  

Section 4942: The revenue would be included in the Foundation’s current year 
income and would become part of the formulaic process of determining the 
amount of income the Foundation is required to distribute each year pursuant to 

8 The section 4940 tax on the investment income of private foundations is currently 1.39%.   
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section 4942.  Assuming the requirements of section 4942 are met and there is no 
failure to distribute the income of the trust, the Foundation is not subject to the 
section 4942 excise tax for a failure to distribute income. 

Section 4943: The revenue is from unrelated third parties and so the excise tax on 
excess business holdings pursuant to 4943 is not applicable.  However, if the 
Foundation establishes a separate corporate entity to house the energy activities, 
the excise tax on excess business holdings could be applicable. 

Section 4944: The investments in renewable energy are not classified as jeopardy 
investments, and so the excise tax under section 4944 is not applicable.  

Section 4945: None of the funds used by the private foundation to build and 
support the renewable energy project are classified as taxable expenditures under 
section 4945.   

 If the above scenarios are not correct interpretations of sections 6417 and 
6418, clarification needs to be provided by the IRS and Treasury.  As indicated, 
the discussion above assumes that the “applicable entity” has made a qualifying 
election under Section 6417(a).   

 The charitable sector would also benefit from guidance as to the tax treatment 
of a tax-exempt organization if an election is not timely made by the applicable 
entity, as described in section 6417(a).  If the entity has no taxable income, is the 
credit lost? Or, if the charitable entity is liable for the unrelated business income 
tax, will the credit offset that income tax on Form 990-T?  Some of the elections 
under section 6417 are irrevocable.  What happens if a charity has unrelated 
business income tax liability in year one but not in years 3 or 5?  Clarity would be 
welcome. 
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 Thank you in advance for your consideration of these issues.  I request the 
opportunity to meet with Treasury and IRS officials to discuss these issues, and to 
answer any questions that you may have. 

Respectfully yours, 

Nancy Ortmeyer Kuhn 

Nancy Ortmeyer Kuhn, Esq.  


